Рекордно нарастване на търсенето на злато  отчитат по цял свят.

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато  отчитат по цял свят.
Коментари Харесай

Светът полудя: Всеки втори купува злато

Рекордно повишаване на търсенето на злато  регистрират по целия свят. Централните банки са нараснали покупките, като за последните 12 месеца са придобили 1136 тона. Това е над 2 пъти повече от 2021 година, сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите считат, че покупката на скъпия метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Бум в покупките на капиталово злато записват дилърите и у нас. Вложенията в скъпия метал са 10 пъти по-големи, в сравнение с бяха през 2019 година

Според оценки, търсенето на злато през 2022 година се е нараснало с 18%, което е най-високото равнище от 2011 година насам.

  " Златото е потвърдило през хилядолетията, че не губи цената си. То подсигурява сигурност в днешните бурни времена, когато не е ясно какво ще се случи ", споделя финансовият съветник и създател на igold Крум Атанасов пред БГНЕС.

По думите му, една от аргументите да се усили търсенето на капиталово злато са ниските лихви по банковите депозити.

Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, съгласно данните за формалната статистика на Национален статистически институт. В реалност ние сме обеднели с сред 25% и 30% според от структурата на нашите разноски.

През 2023 година се чака повишаването на стоките и услугите да се забави, само че прогнозите са инфлацията да се завърне към нормалните си равнища от 3%-4% годишно след най-малко 2-3 години. За да предпазим спестяванията си от в допълнение обезценяване, е добре да помислим за вложение на свободните средства.

" Много хора избират да имат нещо несъмнено във времена на война, инфлация и пандемия, което да отбрани парите им, в сравнение с да заплащат банкови такси за депозитите си. Когато лихвите станаха нулеви или негативни, доста хора изтеглиха депозитите си и ги сложиха в разнообразни активи - освен злато, само че също по този начин акции и най-много парцели. Спокойно мога да кажа, че златото беше на второ място след парцелите ", споделя Крум Атанасов.

" Ако би трябвало да посоча по-сигурна инвестиция, с изключение на депозитите бих споделил капиталово злато във тип на ликвидни кюлчета на известна международна рафинерия. На последващо място са парцелите и земеделската земя и по-късно са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма рентабилност ", е мнението и на Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на персоналните финансови консултанти /БАЛФК/.

Атанасов напомни, че златото не е било на фокус в годините след финансовата рецесия и това е било напълно обикновено, тъй като когато стопанската система върви с положителни темпове, има претовареност, хората имат пари и нищо доста не се случва във финансов, геополитически и макроикономически аспект, те не мислят за злато.

" В тези времена господства убеждението, че всичко е съвършено и ще бъде все по-добре и по-добре. За злощастие светът не работи по този метод - едни хубави интервали постоянно са последвани от неприятно и противоположното. В момента профилът на вложителя в злато изчезва - съвсем всеки втори или трети в България към този момент има капиталово злато под някаква форма ", съобщи Крум Атанасов.

Подарява се и за празници - рожден ден или женитба.

За разлика от капиталовото злато обаче, търсенето на златни украшения внезапно е намаляло, регистрират търговците от Златарската улица в Пловдив. " При нас работата от началото на ковид е 100% надолу. Направо покруса. 2020 година беше безусловно изгубена, 2021 година - също. Миналата - от април-май, нещата се трансформираха ", споделя търговецът на златни бижута Красимир Митев пред Нова тв.

" Инвестиционното злато е нещо, което е всеобщо сега и елементарно се използва - елементарно е да го закупиш, елементарно е да го продадеш ", изясни Крум Атанасов.

Той уточни, че една инвестиция в злато би трябвало да е с най-малко 10-годишен небосвод, в случай че желаеме да имаме добра възръщаемост.

" Когато хората купуват капиталово злато - физически актив, те не би трябвало да чакат да го продадат след месец или след година. Не че не могат да са на облага за подобен пай интервал, само че въпросът е, че това е може би е най-дългосрочният актив като небосвод, чиято цел е заради неговата висока непоклатимост да подсигурява спокойния сън на притежателя му.

Ние не чакаме от златото да забогатеем, а да запазим дълготрайно цената на парите си ", съобщи Крум Атанасов и посочи: " Както не можем да забогатеем, по този начин не можем и да обеднеем. Златото не е губило цената си до 0, както е допустимо да се случи с всяка една валута, акция, земя или парцел. В избрани форсмажорни обстановки всяко едно от тези неща може да загуби цената си, до момента в който златото за хиляди години е потвърдило, че коства пари ".

Според Атанасов хората знаят, че златото не се полза с Данък добавена стойност. По думите му това е елементарно налична информация и всеки един, който се интересува, постоянно може да се свърже с дилъри на капиталово злато и да получи отговорите на множеството въпроси, свързани с облагането му. " Инвестиционното злато е освободено от Данък добавена стойност за разлика от капиталовото сребро, което не е ", обърна внимание специалистът.

Има ли риск

Важно е да се знае, че банковите депозити са най-сигурни, а всяка друга инвестиция носи прочут риск, въпреки и най-малък.

" Банковите депозити са предпазени от банките и са обезпечени от страната и по тази причина те носят съвсем нулеви лихви. Ако желаеме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще би трябвало да поемем малко по-висок риск. Това не значи, че останалите вложения са тип хазарт и единствено от шанса ни зависи дали ще сме на облага или не. Ако изберем качествени активи и сме осведомени с това по какъв начин действат те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме голям късмет те да са печеливши ", изясни Стойне Василев.

Какво се купува

Експертите настояват, че някои хора могат да си разрешат да влагат сред 100 и 200 лв. месечно, а други влагат по няколко милиона всяка година.

  " По-големите вложители, когато приказваме за суми над 100 000 или над 1 милион лв., се интересуват от по-големи артикули над 3000 лв.. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни артикули, които са елементарно продаваеми в целия свят ", споделя консултантът за капиталово злато Алвина Леви.

Атанасов уточни, че няма значение дали вложителят си купува кюлче или монета, тъй като има няколко значими фактора, които са определящи:

1. Продуктите да бъдат ликвидни, т.е. да са познати в България и по света.

2. След това се гледа те да са делими, т.е. човек да може да го продаде на части.

3. И най-сетне те да бъдат на оптимална цена ", акцентира специалистът.

Крум Атанасов даде и образец за това какво значи делимост на продуктите - в случай че имаш 10 000 лева за инвестиция и си купиш кюлче за тези пари, по-късно не можеш да го разделиш на части и да го продадеш, а в противен случай - би трябвало да продадеш цялото кюлче. Затова съгласно специалиста измежду най-хубавите и най-купуваните са общоприетите капиталови монети от 1 унция като Австрийската филхармония, Канадският кленов лист, Австралийското кенгуру и така нататък, а от кюлчетата - 50-100 грама или унция.

Атанасов означи, че при по-дребните артикули има интерес към монетите от Латинския паричен съюз, включващ познатите златни монети от 20 франка, които нашите прабаби и прадядовци са наричали " наполеони " и техните еквиваленти в европейските страни от началото на XIX век до Първата Световна война.

" Интересът на българите е много висок около английските суверени и кончината на кралица Елизабет II, както и мемориалните монети с лика на крал Чарлз III. Интересът е много мощен към капиталовото злато и българите към този момент са много по-ограмотени ", безапелационен е той.

Според Стойне Василев най-предпочитани са дребните кюлчета от 1 грам (цена към 130 лева) до 10 грама (цена към 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру, написа pariteni.

Как да го пазим

Атанасов изясни, че за злато, за което сме платили повече от 30 000 - 40 000 лв., има смисъл да се вземе банков трезор. По думите му, в случай че бъде взет трезор за към 300 - 400 лева, това съставлява към 0,1% от инвестицията на годишна база, което е задоволително.

" Ако имаме злато за 5000 лева - 10 000 лева, няма смисъл да го държим в трезор, тъй като доста се оскъпява на база на таксите за трезор на годишна база. Златото е с дребни размери и може да бъде прикрито елементарно в домашни условия ", съобщи специалистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР